OUD 'S-HERTOGENBOSCH

's-Hertogenbosch was en is een middeleeuwse stad alhoewel er veel aan veranderd en gerestaureerd is.

Ik vond het vroeger prachtig ook nog in de vorige eeuw, maar helaas zijn hele wijken zoals de PIJP afgebroken.

In mijn ogen had de PIJP een van de mooiste delen van 's-Hertogenbosch kunnen worden.

Maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Ook vele foto's van de Binnendieze voor het een toeristische atractie werd.

Bij veel foto's staat al tekst bij andere zal ik toelichten.

Hier wat nu het Herman Moerkerkplein is. Nog duidelijk aan de rechterkant de oude waterpoort en de ingang van het Rozemarijnstraatje dat dood liep op de Markt stroom. Want dat is het water wat je hier ziet, Bij de splitsing van de Grote stroom

Hier gelukkig nog een foto van de Marktstroom ergens bij het Rozemarijstraatje richting de Markt. 

Dit wat nog over is en als water te herkennen is de oude Marktstroom. Die splitste zich af van de originele Grote Stroom bij het Herman Moerkerk plein. De Marktstroom is gegraven. Ze ging met een flauwe bocht achter de GROTE/DURE huizen aan de Markt langs. Van straat naar stroom. Handelen aan de voorkant en in en uitladen aan de achterkant. Ze kruiste de Marktstraat om vervolgen bij het Geertrui Kerkhof weer in de Grote stroom te vloeien.

Hier zie je de brug over de Marktstroom die van de Markt afkomt en verder gaat richting Geertrui kerkhof. Deze huizen van de Pijp zijn helaas allemaal verdwenen. Er is nu de   parkeergarage en de achter ingang van hotel Centraal. Is de Tolbrugstraat.

Een aftakking van de Grote stroom is de Dode stroom. Die liep van de Zusters van de Orthenpoort naar de Kromme weg. Die Kromme weg is nu een straat aan de andere kant van de Zuid Willemsvaart. Hij loopt echt heel mooi krom. Hij bevind zich in of toch naast de Hofstad

De tak was een natuurlijke stroom van de Aa die bij de kleine of Antonius hekel de stad binnen kwam gelegen Oostwal / Zuid Willemsvaart. (Sluis 0)

Dit is de laatste verdwenen stroom, de parkstoom. Hij liep van een soort water kruispunt, vanaf het terras bij de 3 Azen nu KEK, te zien. Niet van buiten af. Daar ging van uit de Vughterstroom rechts de Parkstroom via het Tilmanshofje naar de buitenmuur waar hij uitmondde in de singelgracht. Het is gedempt met puin uit de 2e wereld oorlog en is nu een mooie schuilplaats voor de vleermuizen die in grote getalen aanwezig zijn. Volgens mij is de stroom gedempt in 1949 of het was toen klaar.